17. března 2016

Recenze | Kniha vzpomínek

Alzheimer - nemoc, kterou mají staří lidé a zapomínají i to, kdo jsou jejich nejbližší. Je to nemoc dědičná. Co když ale touhle nemocí trpí mladá maminka dvou dětí?

Claire je trochu přes 40, má jednu dospělou a jednu tříletou dceru, manžela a miluje svou práci učitelky. Alzheimer se u ní začne projevovat pomalu, ale není vyhnutí - nemocí trpěl její otec, který těsně před smrtí nevěděl, že Claire není jeho sestra.
Claire postupně zapomíná kdo je Greg, její manžel, odchází z domova a ztrácí se, protože si nepamatuje kde bydlí, utíká pryč, protože si přijde doma jako ve vězení a aby se jí vzpomínky nerozutekly, vede si Knihu vzpomínek. Do Knihy vzpomínek zapisuje zážitky a myšlenky nejen ona, ale i celá její rodina.

Na jedné své cestě po městě, kdy se Claire ztratí, dojde do kavárny a domnívá se, že se tam má s někým sejít, se Claire seznámí s Ryanem. Postupně se setkají ještě několikrát a protože Claire si chvilky s ním pamatuje, upne se na ně(j) a s Ryanem dokonce dojde k polibku. Manželství s Gregem je čím dál tím chladnější, jelikož nemoc způsobila, že Claire si není jistá tím, jak má Greg vypadat a toho chlapa doma si nepamatuje.

V knížce se prolínají myšlenky Claire i její dcery Caitlin, která odešla z univerzity kvůli těhotenství. Je zajímavý sledovat z obou stran, jak se děj vyvíjí.

Od knížky jsem spíš čekala, že to bude trochu depka, nicméně Claire je vtipná a veselá a ačkoliv si uvědomuje, co se s ní děje, neztrácí nadhled. Od začátku mi byly všechny postavy sympatické (snad kromě Clařiny matky). Závěr a rozuzlení je fajn a překvapivé. Knížka se čte v pohodě, má spád a děj se zajímavě vyvíjí. Zároveň knížka není moc předvídatelná.

Knížku hodnotím 85 %.

Název: Kniha vzpomínek
Autor: Rowan Coleman
Počet stran: 364
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2015
Vazba: Vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7498-071-8


1 komentář:

  1. Četla jsem a super :) Je těžké psát o knize a neprozradit její závěr :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý asertivní komentář (protože i kritika se dá napsat slušně!) :)